Handige tips en weetjes

Regelmatig probeer ik wat weetjes en handigheden met jullie te delen.

Onder vind je een aantal van deze tips, veel plezier.

Tip december

Geef geen onderhoudende hulpen waarmee je je paard in een bepaald tempo wilt houden, maar bedenk dat elke keer dat je een hulp geeft, je wilt dat het paard daarop voorwaarts reageert. Doet het paard dat, stop dan met de hulp, want dat is de beloning. Dus geef nooit een hulp om "niet langzamer" te gaan, maar voel elke keer als je een hulp geeft of het paard idd sneller gaat. Zo ja, laat dan je hulp weer weg. Zo nee, geef dan snel een duidelijke tik met je benen om duidelijk te maken dat het paard sneller moet, tot het paard ook echt sneller gaat, en laat dan je hulp weer weg en beloon het paard.

Tip november

Is je paard snel gespannen? Dan is het ook vaak een paard wat heel gevoelig reageert op jouw spierspanning en ademhaling. Probeer uit of je je paard misschien beter kan laten ontspannen en terug laten komen op een ophouding als je diep uitademt, zelf ontspant en denkt aan uitstappen met een lange teugel. Als je denkt dat je paard niet gaat reageren en je zet jezelf een beetje "schrap", dan is die spierspanning vaak al genoeg om het paard idd door te laten lopen, terwijl het wel reageert als je zelf helemaal ontspant.

Tip oktober

Is je paard schrikachtig en wil het naar binnen van de hoefslag af rennen? Probeer dit niet te corrigeren op de volte, immers dan mag het paard naar binnen komen van je terwijl je daar in eerste instantie niet om vroeg?

Kijk of je het tempo kan controleren, ga terug naar stap of halt, zet het paard terug op de hoefslag, wacht tot het ontspant en ga dan telkens kleine stukjes naar voren en ontspan als het paard doet wat je vraagt.

Tip september

Begrijpt je paard je hulp niet helemaal? Herhaal dan dezelfde hulp op exact dezelfde plaats een aantal keren, en geef er evt. de stemhulp bij die je bij het longeren gebruikt. Beloon elke keer dat het paard beter reageert uitgebreid, om zo jullie communicatie steeds beter te krijgen.

Tip augustus

Maak voor je gaat rijden een klein plannetje in je hoofd waar je aan wilt werken, hoe je dat gaat doen en wat je die dag wilt bereiken. Als het onverwacht goed gaat, stop dan eens veel eerder dan je van plan was. Dit kan ook voor het paard een heel duidelijke beloning zijn waardoor het voor het paard duidelijker wordt wat je graag wilt!

Tip juli

Kies de mensen om je heen zorgvuldig!

Als je wedstrijden wilt rijden, dan zul je merken dat sommige mensen daar een positieve invloed op hebben en je een goed gevoel geven, en andere mensen jouw wedstrijdvoorbereiding verstoren door bijv. veel aandacht te vragen.

Maak heel bewust voor je wedstrijd een plan wie er met je meegaat en beinvloedt zo je wedstrijdresultaat positief.

Tip juni

Wil je paard moeilijk klein galopperen? Leer hem dan aangalopperen uit de stap, doordat de basissnelheid lager ligt zal het tempo in galop ook terugkomen en het paard ontdekt dat het ook langzamer kan galopperen.

Tip mei

Vertraagt je paard ontzettend in de keertwending om de achterhand in stap of komt hij achter je been? Maak dan de keertwending groter tot een cirkel van tien meter in travers en draaf verschillende keren aan tijdens je keertwending.

Zo leer je je paard voorwaarts denken in de keertwending, hij denkt niet dat hij altijd maar mag blijven stappen in de keertwending en denkt voorwaarts omdat hij gewend geraakt aan het moeten aandraven tijdens de keertwending, waardoor hij weer op je drijvende hulp reageert.

Tip april
Wolter V

Maak een plan!

Om succes te hebben in de dressuursport, zul je aan een aantal voorwaarden moeten voldoen.

Probeer die dus één voor één in te vullen om gericht te werken aan je dressuurcarriére.

  1. Ruiter: denk na of je zelf voldoende fit bent, of je een onafhankelijke zit hebt en of je lichamelijk en geestelijk klaar bent voor wedstrijden, en als er punten van aandacht zijn, zoek daar dan oplossingen voor en werk daaraan.
  2. Paard: bepaal in samenspraak met je dierenarts, hoefsmid en instructeur of je paard volledig in staat is om te presteren, en als er aandachtspunten zijn,  werk dan samen met hen aan een oplossing.
  3. Harnachement: zorg voor goed passend tuigage in samenspraak met je instructeur en een zadelpasservice.
  4. Instructie: kies een instructeur die je vertrouwt, waar je een klik mee hebt en waarvan je overtuigd bent dat diegene je kan begeleiden op de weg naar het niveau dat je wilt bereiken.
Tip maart

Wil je paard zijn hoofd moeilijk af laten spuiten? Ga dan niet heel langzaam met de waterslang bij zijn hoofd omhoog, maar richt de straal met water ineens op het midden van zijn voorhoofd boven zijn ogen. Hij kan dan niet zien waar het water vandaan komt en zal stiller blijven staan.

Tip februari

Kies je paard zorgvuldig!

Denk bij aankoop van een paard goed na over wat je met hem wilt doen, maar ook over jezelf. Wat past bij jou? Als je zelf geen superhoge ambities hebt en af en toe wel eens een paar dagen wilt overslaan, neem dan niet een paard wat  elke dag moet werken omdat hij anders ontploft. Ben je juist wel heel ambitieus en wil je liefst elke dag rijden, zoek dan een paard wat een hoog energieniveau heeft.

 

Tip januari

Januari

Goede voornemens in het nieuwe jaar? Stel gerichte doelen!

Zo kun je stap per stap toewerken naar je beoogde eindresultaat.